Ofertă de programe

SEP

FILMSZEREDA – ziua 1

2018. septembrie 13.
13

Joi, 13 septembrie / Cinematografia Csíki Mozi


14.00   Redl ezredes / Colonelul Redl  – 15/12 lei

17.00   Festivitate de deschide (Orchestra de Cameră Ciuc)

19.00   Aurora Borealis – 20 lei

21.15   Soldaţii ‒ Poveste din Ferentari – 20 lei

 

Redl ezredes / Colonelul Redl - 1985, 2h 24min, HU-AU-NSZK,  r.: Szabó István

HU * Subt.: -

Colonelul Redl a fost a persoană reală, dar acest film nu este despre el şi presupusa lui trădare. În generic, autorii ne spun că au fost inspiraţi de opera dramatică A Patriot for Me a lui John Osborne, şi de evenimentele istoriei secolului XX, toate faptele personajelor fiind produsul fanteziei.

Alfred Redl este fiu al unui muncitor feroviar din Galiţia, sărman şi cu mulţi copii. Băiatul, prin talent şi sârguinţă ajunge în şcoala militară a monarhiei Austro-Ungare. În copilărie se împrieteneşte cu baronul Kubinyi Kristóf, faţă de care nutreşte sentimente profunde. Săptămânile petrecute la familia de aristocraţi, adoraţia pentru Katalin, sora lui Kristóf, îi întăresc ambiţia ca într-o zi să devină asemenea lor. Şi întradevăr parcurge o carieră fără seamăn...

Filmul lui Szabó István a fost încununat de un adevărat potop de recunoaştere în lumea întreagă. La Cannes a fost distins cu premiul juriului, la gala BAFTA a fost ales cel mai bun film de limbă străină al anului 1986, şi a fost nominalizat pentru Oscar şi Golden Globe.

 

Aurora Borealis - 2017, 1h 44 min, HU, r.: Mészáros Márta

HU * Subt.: RO

Regizoarea Mészáros Márta a permis ca pe parcursul carierei sale literare şi cinematografice complexe şi angajate să intrăm într-un mod intim şi profund în frământările politice şi sociale ale societăţii maghiare. În filmul Aurora Borealis – Északi fény ea abordează prin intermediul vieţii unei femei rănile ireparabile cauzate de război, într-o Europa fărâmiţată. De altfel sunt temele care au preocupat-o de-a lungul întregii cariere: condiţia femeii în societate, explorarea originilor şi a trecutului şi efectele erelor de dictatură asupra indivizilor.

Olga este o avocată de succes extrem de dedicată carierei. Mama ei, Maria cade în comă, şi la căpătâiul ei, descoperirea unui întunecat secret de familie o face pe Olga să-şi pună sub semnul întrebării întreaga viaţă. În timp ce scrutează trecutul familiei, înfruntându-şi paralel problemele din propria viaţă, la capătul cercetărilor se găseşte pe sine: ca pe o necunoscută.

Trailer


Soldaţii ‒ Poveste din Ferentari - 2017, 1h 55min, RO, r.: Ivana Mladenovic

RO * Subt.: HU

În regia Ivanei Mladenovic, condensând cartea omonimă a lui Adrian Şchiop, cu el însuşi (autorul şi scenaristul) interpretând şi rolul principal, filmul Soldaţii. Poveste din Ferentari spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să-l ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie, în care Adi îl hrăneşte pe Alberto cu planuri improbabile de ieşire din sărăcie, iar Alberto pe Adi, cu vorbe dulci bine ticluite. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

Trailer

Ofertă de programe

MAR  
13
FEB  
28
OCT ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE - Spectacol festiv
01
SEP FILMSZEREDA – ziua 6
18
SEP FILMSZEREDA – ziua 5
17

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO