Ofertă de programe

SEP

FILMSZEREDA – ziua 0

2018. septembrie 12.
12

Miercuri, 12 septembrie / Cinematograful „Csíki Mozi”

 

17.00   Bizalom / Încrederea ( – 15 / 12 lei

19.30   Mephisto – 20 lei

 

Încrederea - 1979, 1h 45min vagy 1h 55min, HU, r.: Szabó István

HU * Subt.: -

Film despre o femeie şi un bărbat, pe care războiul îi aduce laolaltă, despărţiţi fiind de sfârşitul războiului. Film despre momente ale istoriei în care nesiguranţa şi neîncrederea indusă în individ e în măsură să îngrădească sentimentele curate, să otrăvească relaţiile interumane.

Această operă este punct de cotitură în activitatea de creaţie a regizorului  Szabó István.

Kata, personajul central feminin, în ultimele luni ale celui de al II-lea război mondial, este constrânsă să treacă în ilegalitate, din cauza activităţii clandestine de stânga a soţului ei, medic. Ea primeşte acte cu o nouă identitate, prin acestea devenind soţia unui refugiat ardelean, Bíró János. Speriată şi confuză, ea se apropie cu încredere de bărbat, aşteptând consolare şi sprijin. În pofida sentimentelor sincere pe care şi le nutresc reciproc, bărbatul, vechi ilegalist, trădat la Gestapo de o fostă iubită, rămâne distant şi rigid, impunându-i şi femeii suspiciune şi îndoială faţă de toţi şi toate.


Mephisto - 1981, 1h 21min, HU-AU-DE, r.: Szabó István

HU * Subt.: -

Regizorul Szabó István, în această coproducţie ungaro-austriaco-germană, oferă o analiză subtilă a dilemei morale a artistului, care doritor de succes şi recunoaştere, îşi găseşte scuze pentru concesiile sale, până ce pas cu pas îşi reneagă propria personalitate.

Distins cu un premiu Oscar, o nominalizare BAFTA, precum şi un premiu şi o nominalizare la Cannes, filmul Mephisto călăuzeşte în Germania anilor 1920-1930. Este povestea unui actor german care descoperă succesul şi binecuvântarea în popularitatea prestaţiei sale într-o piesă de teatru, iar cu acest succes îşi începe o carieră de neoprit tocmai atunci când Partidul Naţional Socalist ajunge la putere. Nu mai are nevoie de vechii prieteni, pe drumul gloriei îşi neagă trecutul, îşi trădează prietenii şi încetul cu încetul se închină puterii naziste.

Ofertă de programe

MAR  
13
FEB  
28
OCT ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE - Spectacol festiv
01
SEP FILMSZEREDA – ziua 6
18
SEP FILMSZEREDA – ziua 5
17

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO