ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

DISCUŢII PE TEME STRATEGICE PURTATE ÎN MIERCUREA-CIUC CU SZIJJÁRTÓ PÉTER


Szijjártó Péter, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Extern, a vizitat astăzi municipiul Miercurea-Ciuc. Ministrul a fost oaspetele primarului Korodi Attila, apoi a participat la ceremonia de depunere a pietrei de temelie a unei noi fabrici, iar la final a vizitat sediul FK Csíkszereda.

 

 

Conducerea municipalitităţii este hotărâtă să sprijine întreprinderile existente şi să creeze noi locuri de muncă, precum şi să stimuleze relaţiile maghiaro-maghiare în domeniile economiei sau al sporturilor.

 

Despre scopuri locale la primărie

În acest spirit, Korodi Attila l-a primit astăzi la Primărie pe Szijjártó Péter, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Extern. La întâlnirea desfăşurată cu uşile închise au participat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, reprezentanţi ai firmei Controlsoft Automatika Szolgáltató SRL. Temele abordate, printre altele, au fost posibilităţile de sprijin venite din partea Ungariei.

S-au discutat despre înfiinţarea unui centru de incubare industrială şi a unui parc industrial în Miercurea-Ciuc, despre atragerea în oraş a unor companii de înaltă tehnologie, şi despre continuarea sprijinului pentru funcţionarea companiilor maghiare care s-au stabilit recent în Miercurea-Ciuc.

 

A fost pusă piatra de temelie a unei noi fabrici

În prezenţa lui Szijjártó Péter a fost pusă piatra de temelie a clădirii de birouri şi a fabricii filialei ungare a Controlsoft Automatika Szolgáltató SRL. Întreprinderea este implicată de peste 30 de ani în automatizarea instalaţiilor de apă şi apă uzată.

În urmă cu o lună de zile, Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc şi Controlsoft Automatika Szolgáltató SRL., liderul pieţei de automatizare în domeniul apelor din Ungaria, au semnat o scrisoare de intenţie pentru înfiinţarea unei hale de uzină şi a unui birou în reşedinţa de judeţ. Cooperarea a intrat deja într-o nouă etapă: astăzi pe strada Harghita (în vecinătatea companiei Waberers) a fost pusă piatra de temelie a noii fabrici. Importanţa evenimentului a fost subliniată de participarea ministrului din Ungaria, Szijjártó Péter. Discursurile au fost rostite de către dr. Berzsenyi Miklós, CEO al Controlsoft Automatika Szolgáltató SRL, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv Szijjártó Péter, ministrul ungar de externe.

„În urmă cu un an şi jumătate am pornit pe un drum în care unul dintre cele mai importante obiective ale noastre este dezvoltarea economiei locale şi crearea de noi locuri de muncă. Este important atât pentru noi cât şi pentru antreprenorii locali să avem cât mai multe investiţii, iar firmele care se stabilesc în oraş să fie parte activă în dezvoltarea oraşului”- a declarat primarul Korodi Attila, mulţumind atât Guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat cât investitorului pentru angajamentul luat.

„Lansăm încă o investiţie în România. Acest lucru este semnificativ din trei puncte de vedere: dovedeşte succesul strategiei de investiţii maghiare, dezvoltă în continuare cooperarea economică între Ungaria şi România, iar în acelaşi timp facem încă un pas comun pentru a aborda provocările de mediu”- a declarat Szijjártó Péter, subliniind că Ungaria a acumulat tehnologie şi cunoştinţe recunoscute la nivel internaţional în domeniul automatizării în domeniul apei printre altele şi prin intermediul liderului de piaţă Controlsoft, şi că aceste cunoştinţe pot fi folosite şi în interesul râurilor din România.

Tánczos Barna, şeful Ministerului Mediului, a declarat: „În prezent, curăţenia apelor noastre nu este tratată într-un mod corespunzător. Tehnologia apei, cunoştinţele şi industria pot face ca subvenţiile care vor duce la o apă mai curată să devină realitate.”

În continuarea evenimentului a fost pusă piatra de temelie alături de care a fost amplasată şi o capsulă de timp, care conţine o copie a actului constitutiv al filialei româneşti a companiei maghiare, planul investiţiei, publicaţia lunară „Miercurea-Ciuc”şi mesaje din partea studenţilor şi elevilor de la Universitatea Sapientia respectiv Liceul Tehnologic „Székely Károly” – elevii acestor două instituţii de învăţământ sunt aşteptaţi să fie viitorii angajaţi ai fabricii Controlsoft din Miercurea-Ciuc.

Investiţia de 6,2 milioane de lei va avea ca rezultat construirea unei hale de 600 m2 şi a unei clădiri de birouri pe strada Harghita. Construirea fabricii se află deja în faza de planificare, lucrările urmând să înceapă în cursul acestui an, iar producţia ar urma să înceapă în 2023. Investiţia va crea cincisprezece locuri de muncă pe termen scurt şi patruzeci şi cinci de locuri de muncă pe termen lung: ca personal de birou vor fi angajaţi ingineri electricieni, ingineri IT şi ingineri mecanici, în timp ce în hala de uzină vor fi angajaţi electricieni şi tehnicieni şi se va oferi, de asemenea, pregătire practică pentru elevii din şcolile profesionale. Guvernul ungar sprijină investiţia cu 290 de milioane de forinţi (3,7 milioane de lei).

 

Vizită la FK Csíkszereda

Ministrul ungar de externe a efectuat o vizită la FK Csíkszereda.

Clubul de fotbal l-a informat pe ministru că este singurul din ţară care a fost recunoscută de către Guvernul României ca fiind de utilitate publică. Totodată la întâlnire s-a menţionat şi faptul că Primăria municipiului a reuşit să obţină aprobarea  Comisiei Europene pentru a oferi sprijin material clubului de fotbal, fapt fără precedent la nivel naţional. La discuţia cu FK a participat şi Eduard Károly Novák, ministrul sportului.

 

13 mai 2022

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO