ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

HACKATHON SOCIAL PENTRU STRADA PETŐFI


Municipiul Miercurea-Ciuc în parteneriat cu Asociaţia „The House” şi mentorii Grupului „Kohó” organizează Hackathon social pentru strada Petőfi, cu motto-ul „Gândire în comunitate, soluţii inovative”.

Ce este hackaton-ul social?

Hackaton-ul social este un eveniment la care participă 30-50 de persoane organizate în echipe de câte 5-7 persoane şi sub îndrumarea mentorilor într-un interval de 48 de ore, elaborează o propunere de soluţie pentru o problemă determinată. Procesul de lucru de 48 de ore este un proces dinamic în decursul căruia ideea de soluţie poate să se modifice de mai multe ori, astfel proiectul elaborat poate oferi în final soluţie pentru o problemă mai vastă chiar, decât cea formulată iniţial. Pentru a putea ajunge la soluţii inovative, este importantă gândirea creativă, critică, orientată spre soluţionarea problemelor. Acest mod de gândire este susţinut şi întărit prin sprijinul mentorilor în cursul elaborării proiectelor.

 

De ce ne focusăm asupra subiectului străzii Petőfi?

Strada Petőfi este singura stradă a oraşului care şi-a păstrat imaginea care invocă atmosfera începutului secolului XX. Strada din centrul oraşului a fost reabilitată complet în anul 2013 şi de atunci pe partea care funcţionează ca stradă pietonală se găsesc diferite magazine, restaurante, cafenele care oferă servicii de nivel înalt. Astfel, pentru locuitorii oraşului, precum şi turişti este o stradă uşor accesibilă care oferă posibilităţi variate pentru petrecerea timpului într-un mod plăcut.

În ultimii ani însă, a putut fi observat că străzii Petőfi îi lipseşte forfota şi atmosfera plină de viaţă şi dinamism. Mai mulţi antrepenori au semnalat că ar trebui găsită soluţie pentru a mări atractivitatea străzii, ca oamenilor să le placă plimbările pe această stradă şi ca turiştilor să le stârnească curiozitatea.

În chestionarul sondajului efectuat anterior lucrărilor de elaborare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană multe persoane şi-au exprimat opinia negativă referitor la atmosfera actuală a străzii din centrul oraşului. Acest fapt subliniează necesitatea că subiectul străzii Petőfi să fie tratat în comunitate, şi împreună de către oraş şi locuitorii oraşului.

Ca urmare, în cadrul hackaton-ului social invităm locuitorii oraşului la gândire în comun. În echipele care vor fi stabilite, vor colabora persoane care în viaţa de toate zilele au puţine interacţiuni între ele, sau chiar deloc. Oameni de profesii, vârste diferite şi arii de interes diferite vor căuta împreună soluţie la o problemă. Datorită acestui fapt

vor fi create soluţii complexe şi sofisticate, iar participanţii vor învăţa reciproc din ideile lor. Hackaton-ul social are un rol de a crea punţi între oameni, între locuitorii oraşului şi oraş: participanţii vor cunoaşte mai detaliat şi vor înţelege perspective noi, care toate vor trebui luate în calcul la elaborarea proiectului.

 

Evenimente care sunt în legătură cu hackaton-ul social

Eveniment pilot – 10 mai 2022

Evenimentul pilot este un for şi o posibilitate de gândire în comunitate, la care locuitorii oraşului în prezenţa mentorilor vor discuta despre problematica privind strada Petőfi şi vor încerca să contureze soluţii de tip proiect. Participanţilor le va fi prezentată metoda hackaton-ului social.

Aici va putea fi observat dacă există interes real pentru proiect, cât de dedicate sunt persoanele interesate pentru a participa la eveniment, cât de mult doresc să se implice în formarea imaginii oraşului. Aici vor se vor naşte proiectele prin schiţarea cărora dăm start hackaton-ului de 48 de ore. În cazul în care lipsa de interes se va manifesta la evenimentul pilot, evenimentul prinicipal planificat nu va mai fi organizat în luna iunie. Acum persoanele interesante se pot înregistra la evenimentul pilot.

 

Cine sunt mentorii şi ce fel de rol au ei?

Mentorii sunt profesionişti din regiune care se ocupă cu evaluare, valorificare de proiecte, comunicaţie, dezvoltare rurală, şi care au participat la curs de metodologie privind metoda hackaton-ului social. Ei şi-au testat cunoştinţele în cadrul unui Maraton de Dezvoltare Rurală în mai 2021 la Căpâlniţa, precum şi la Odorheiu-Secuiesc, anul acesta. Ei au constituit grupul profesionist KOHÓ.

Rolul mentorilor este de a ajuta participanţii în decursul întregului proces să analizeze problema, şi să aleagă ideea, căreia o vor dedica munca lor. Vor elabora şi un plan de valorificare a proiectului ales.

 

Evenimentul principal

Prezentarea proiectelor elaborate, jurizarea şi decernarea premiilor va fi un eveniment deschis pentru public care va fi organizat la data de 19 iunie 2022, orele 14, şi la care vor fi aşteptaţi toţi locuitorii oraşului.

 

Ce se va întâmpla ulterior?

Este important ca proiectele create în cadrul hackaton-ului să nu rămână la nivelul ideilor, ci să fie valorificate în parte sau în totalitate şi să contribuie la umplerea spaţiului public a străzii Petőfi cu viaţă, dinamism, şi să creeze o atmosferă plăcută şi atractivă.

 

Există două metode pentru a atinge acest scop: una, că încurajăm echipele participante să valorifice proiectele care pot fi realizate, iar Municipiul Miercurea-Ciuc le va fi partener, cealaltă că vor fi create proiecte care vor putea fi realizate în totalitate de către Municipiul Miercurea-Ciuc, iar unul dintre acestea va fi inclus în bugetul de anul viitor.

 

Hackaton-ul social nu ţinteşte numai soluţionarea problematicii străzii Petőfi, ci scopul este de a contura proiecte care pot servi ca şi punct de plecare pentru întreaga comunitate, ca să aibă curaj locuitorii pentru a colabora şi a gândi împreună despre problemele care au efect asupra oraşului, asupra societăţii noastre.

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO