ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

CONCURSURI DE PROIECTE ŞI NOI REGULAMENTE PE ORDINEA DE ZI


Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a aprobat concursurile de proiecte privind finanţările nerambursabile din acest an pentru activităţile culturale, religioase, sportive şi sociale. De asemenea, au fost adoptate şi noi regulamente în favoarea întreprinzătorilor şi producătorilor locali. În cadrul şedinţei a fost luată o decizie importantă cu privire la reconstrucţia pasajului peste calea ferată.

 

 

Consiliul municipal s-a întrunit joi, 31 martie în şedinţa ordinară din luna martie. Printre punctele de pe ordinea de zi s-au numărat hotărâri foarte importante.

 

Ne pregătim pentru anunţarea concursurilor de proiecte culturale, religioase, sociale şi de sport

Municipalitatea va publica anunţurile de concurs în prima săptămână a lunii aprilie. În acest an bugetul pentru concursurile de proiecte culturale, sportive, sociale şi de sprijinire a cultelor religioase este de 3,66 milioane de lei.

Sportul continuă să beneficieze de cel mai mare buget de finanţare nerambursabilă, însemnând 1,74 milioane de lei (fără sprijinul acordat cluburilor profesionale), iar pentru sprijinirea culturii municipalitatea a alocat un buget de 1,10 milioane de lei. Ca o noutate, în cadrul proiectelor culturale pot fi depuse proiecte şi pentru programe gastro-turistice, iar faţă de anii trecuţi o sumă mult mai mare va fi disponibilă pentru programele de prevenţie.

Nu există schimbări în ceea ce priveşte finanţările nerambursabile privind sprijinirea cultelor religioase, suma disponibila fiind de 750.000 de lei. Bugetul proiectelor pentru structurile asociative care oferă programe pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv persoanelor cu handicap este de 40, respectiv 30 de mii de lei.

Anunţul concursurilor şi toate informaţiile relevante vor fi disponibile pe site-ul primăriei (www.miercureaciuc.ro) şi pe conturile de social media al primăriei în primele zile ale lunii aprilie.

 

Regulamente pentru sprijinirea întreprinderilor locale

Consiliul a adoptat patru regulamente noi sau modificate în parte.

În ceea ce priveşte terasele de pe strada pietonală Petőfi Sándor, noile reglementări simplifică procesul de obţinere a autorizaţiilor necesare privind funcţionarea teraselor de vară şi de iarnă.

În ceea ce priveşte piaţa centrală agroalimentară, situaţia va fi mai favorabilă pentru producători: producătorii vor putea licita prin licitaţie deschisă pentru 17 dintre standurile în aer liber, iar comercianţii pentru 13 dintr-un total de 30 de standuri.

La cererea firmelor de taxi, municipalitatea a aprobat posibilitatea majorării tarifelor. Operatorii de taximetrie susţin că majorarea preţului la carburanţi a făcut necesară o creştere proporţională a tarifelor şi că acest lucru este condiţionat de o decizie a municipalităţii. Majorarea poate fi decisă de fiecare societate pe baza preţurilor de pe piaţa liberă.

S-a aprobat un noi Regulamentul de tăiere şi de toaletare a arborilor şi arbuştilor pe domeniile publice şi private din Miercurea-Ciuc. În zilele următoare vom furniza informaţii mai detaliate în legătură cu acest regulament.

 

Se apropie începerea demolării pasajului peste calea ferată

Primăria a emis ordinul de începere pentru demolarea pasajului peste calea ferată în data de 23 martie, însă lucrările nu au putut începe, deoarece antreprenorul trebuie să obţină avizul poliţiei. În acelaşi timp a fost nevoie de o altă decizie a consiliului local prin care să se accepte o nouă creştere a valorii investiţiei faţă de estimările iniţiale. Recalculările de preţ sunt în conformitate cu Ordonanţa de Guvern nr. 15/2021. Valoarea totală estimată a proiectului a crescut la 48,7 milioane de lei. Această majorare atrage după sine şi majorarea cheltuierilor proprii, deoarece cofinanţarea Uniunii Europene este o sumă fixă, care nu poate fi schimbată: 17,24 milioane de lei. Municipalitatea a fost nevoită să ia această decizie de majorare a valorii investiţiei din cauza preţurilor scăpate de sub control din industria construcţiilor.

De asemenea, consiliul a decis să lanseze un program de mentorat economico-educaţional, să comande audituri de energie termică pentru Bazinul „Csíki Csobbanó” şi pentru Arena „Erőss Zsolt”, şi să ofere diverse finanţări pentru instituţiile de învăţământ.

 

31 martie 2022

 

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO