ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

DECIZII DE PERSPECTIVĂ LUATE LA ULTIMA ŞEDINŢĂ A CONSILIULUI DIN ACEST AN


Decizii responsabile şi orientate spre viitor au fost luate la ultima şedinţă a Consiliului Local al municipiului Miercurea-Ciuc, desfăşurată într-o atmosferă de sărbătoare. În urma întâlnirii, a fost semnat contractul pentru reconstrucţia şi reconfigurarea pasajului peste calea ferată.

„A fost un an interesant şi dificil. Pe lângă proiectele pe care le-am lansat deja, a trebuit să ne confruntăm cu o serie de situaţii – incendiul, situaţia epidemică, creşterea preţurilor la energie – care au avut efecte imediate, pe termen scurt, dar care lasă urme adânci pe termen lung. Mulţumesc pentru parteneriatul consiliului local şi Consiliului Judeţean Harghita. Lucrând împreună, am reuşit să obţinem rezultate în acest an.” – a subliniat primarul Korodi Attila în discursul său introductiv şi a adăugat: „Cred că vom reuşi să încheiem anul viitor cu cel puţin aceleaşi rezultate”.

În cadrul şedinţei consilierii au aprobat măsurile pentru implementarea procesului de bugetare participativă, respectiv regulamentul acestuia. Bugetarea participativă îşi propune implicarea cetăţenilor Municipiului Miercurea-Ciuc într-un proces democratic de deliberare şi decizie, şi încurajează cetăţenii să identifică şi să semnaleze neajunsurile comunităţii, iar apoi să propună rezolvarea acestora prin soluţii sub formă de proiecte. Cetăţenii, ONG-urile, cluburile sportive şi societăţiile comerciale pot propune proiecte încadrate într-una din următoarele domenii: Alei, trotuare şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Spaţii verzi şi locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educaţională, culturală şi sportivă şi Oraşul digital. În urma unui aviz tehnic şi juridic al primăriei, locuitorii vor putea vota proiectele depuse la apelul de proiecte, care va fi lansat în prima lună a anului viitor.

Consiliul local a decis înfiinţarea Consiliul Consultativ Economic şi a adoptat regulamentul de organizare şi funcţionare al acestuia. Astfel consiliul îşi poate începe oficial activitatea. Înfiinţarea acestei structuri este un pas important în privinţa dialogului între mediul antreprenorial şi administraţia locală şi va avea ca şi obiectiv asigurarea participării reprezentanţilor mediului antreprenorial la deciziile care îi vizează.

 

Semnarea contractului pentru reconstruirea pasajului

În urma şedinţei, primarul Korodi Attila şi Richard Steinacher, managerul tehnic al Strabag SRL., au semnat contractul pentru reconstrucţia  pasajului peste calea ferată.

„Ne bucurăm că un proiect strategic demarat a ajuns în faza de implementare”, a declarat primarul, după care a prezentat principalele detalii ale proiectului. Reconstrucţia şi reconfigurarea pasajului peste calea ferată face parte din pachetul de proiecte depus în cadrul Programului Operaţional Regional, care vizează reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

Contractul, semnat cu firma Strabag SRL, câştigătoarea procedurii de achiziţie publică, are o valoare de 33 de milioane de lei, iar antreprenorul are la dispoziţie 12 luni pentru a consolida pilonii de susţinere a podului şi apoi pentru a construi suprastructura din grinzi prefabricate din beton precomprimat. Lungimea totală a pasajului va fi de aproape 200 de metri, iar lăţimea podului va creşte la aproape 15 metri, deoarece pe ambele părţi se va crea un trotuar şi o pistă pentru biciclişti. Proiectul include, de asemenea, reabilitarea sistemului de iluminat public şi construirea unei reţele de canalizare a apelor pluviale.

După cum a spus Richard Steinacher, nu au mai lucrat până acum în judeţul Harghita şi, deşi au în spate o activitate similară, consideră că punerea în aplicare acestei investiţii este o provocare.

 

23 decembrie 2021

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO