ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

DISCUŢII DESPRE PROIECTUL DE DEZVOLTARE A MOBILITĂŢII URBANE LA ALBA-IULIA


În data de 23 martie primarul municipiului, Korodi Attila şi viceprimarul Bors Béla au avut o întâlnire la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, subiectul întâlnirii fiind proiectul de dezvoltare a mobilităţii urbane depus de către municipiu. Atât ADR Centru cât şi conducerea oraşului este dedicat proiectului, însă continuarea necesită o reevaluare.

 

 

Municipiul a aplicat pentru fonduri europene şi de stat nerambursabile în valoare de 114 milioane de lei, proiectul de dezvoltare al mobilităţii oraşului având în total o valoare de 151,74 milioane de lei.

Prin acest proiect municipalitatea ar modifica sistemul local de transport, cele mai importante noutăţi fiind: implementarea unui sistem de management al traficului, achiziţionarea a 23 de autobuze ecologice ce funcţionează cu gaz natural comprimat (CNG), modernizarea arterelor rutiere Kossuth Lajos, Harghita, Timişoarei, Revoluţiei din Decembrie şi Márton Áron, dar şi reconfigurarea pasajului peste calea ferată şi a nodurilor aferente, precum şi reabilitarea autogării.

„În cazul modernizării străzii Kossuth Lajos dezbaterile publice nu au fost pregătite corespunzător, dar o problemă şi mai mare reprezintă faptul că Inspectoratul de Stat în Construcţii Braşov a semnalat că în lipsa unui PUZ actualizat la zi nu este posibil o intervenţie de această anvergură. La rândul său actualizarea PUZ-ului necesită o perioadă mai lungă care depăşeşte termenul limită al proiectului” – a explicat Korodi Attila.

Obiectivul comun al municipiului şi al agenţiei este salvarea proiectului. Astfel ADR a îndemnat municipiul să se întoarcă la documentele pe care se bazează proiectul şi să reevalueze dacă pentru a atinge nivelul dorit de reducere a emisiilor de carbon ar fi de ajuns doar implementarea unor sisteme de management ale traficului pe strada Kossuth Lajos, care ar putea fi realizate şi fără PUZ. În cazul în care acest lucru nu este posibil s-ar putea ca proiectul să nu se mai finalizeze.

Totodată municipiul va reconfigura pasajul peste calea ferată chiar şi dacă proiectul de mobilitate eşuează.

 

24 martie 2021

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO