ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

FOLOSIREA LIMBII MATERNE: A SOSIT TIMPUL ACŢIUNII


Se va pune un accent mai mare pe comunicarea scrisă în limba maghiară cu clienţi în cadrul Primăriei, se vor înfiinţa foruri cu comercianţii printre altele având şi tema folosirii limbii materne, iar perioada protestului va fi urmată de perioada acţiunii – a declarat astăzi, 10 martie primarul Korodi Attila.

 

 

Ultimele luni, ani chiar, au reprezentat perioada protestului, însă fără realizări majore pe tema folosirii limbii materne şi a simbolurilor naţionale. „Timpul dedicat protestului s-a dovenit a fi una fără un plan de acţiune. Urmează perioada acţiunilor” – a afirmat Korodi Attila în cadrul conferinţei de presă de astăzi.

A anunţat trei aspecte. Una este aplicarea mai intensivă a comunicării scrise în limba maternă, şi va pune accent pe informarea cetăţenilor asupra faptului că folosirea limbii materne în administarţia publică este un drept legal. Pe de altă parte, se vor înfiinţa foruri pentru comercianţi, şi una dintre temele va fi comunicarea bilingvă din partea comercianţilor. Pentru îmbunătăţirea situaţiei, Primăria va colabora cu Universitatea Sapientia: studenţii vor identifica lipsurile acute în această temă, şi vor participa şi la forurile anteamintite.

Primarul a afirmat: protestul cu steagurile negre a fost justificat, a fost un răspuns referitor la îndepărtarea steagului secuiesc şi a steagurilor municipiului. Însă, acţiunea nu mai are efect scontat. Pe de altă parte, în felul acesta, Primăria nu are posibilitatea de a demonsta doliul în cazul decesului unor persoane respectate de toţi, ca de exemplu consilierul local Kálmán Dénes, premiat cu premiul Pro Urbe, stins din viaţă în mod neaşteptat. Totodată Primăria va relansa procedura aprobării stemei municipiului, sperând că drapelul municipiului poate fi arborat în viitor.

Drapelele de doliu vor fi îndepărtate mâine, şi se vor rearbora doar în semn de condoleanţă.

 

10 martie 2021

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO