ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

MODIFICĂRI LA TAXE, REÎNCADRAREA STRĂZILOR MUNICIPIULUI


S-au redus cotele la unele categorii fiscale în vederea plăţii impozitelor şi taxelor locale, şi pe baza a zece criterii Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a recategorizat străzile intravilane.

Temele cele mai importante ale ultimei şedinţe a anului 2020 au fost modificarea hotărârii privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2021 şi reîncadrarea străzilor.

Referitor la impozitele şi taxele locale pentru 2021 vom avea nişte noutăţi la nivel naţional, şi consiliul local a aprobat aceste modificări. Cea mai radicală este reîntoarcerea la nivelul cotelor din anul 2019 ale taxei de alimentaţie publică: unităţile cu o suprafaţă mai mică de 500 mp vor plăti anual în loc de 1500 lei numai 250 lei, iar cele cu o suprafaţă mai mare de 500 mp vor plăti 500 lei faţă de 2000 lei.

Datorită reconstruirii pieţei agroalimentare centrale şi a planului de înfiinţare a pieţelor din cartiere, au fost reanalizate şi taxele legate de comercializare în pieţe.

De asemenea va fi un sprijin pentru persoanele juridice faptul că, reevaluarea clădirilor din proprietatea lor trebuie să fie efectuate numai la fiecare 5 ani (în loc de fiecare 3 ani), exact ca la persoane fizice.

În urma modernizării sistemului de infrastructură şi de utilităţi a oraşului – drumuri, canalizare menajeră, reţea de apă potabilă, canalizare apă pluvială, reţea electrică –, a rezultat îmbunătăţirea semnificativă a acestora şi s-a impus necesitatea actualizării punctajului pe baza cărora au fost încadrate terenurile în cele patru categorii: A, B, C şi D.

Astfel, străzile situate în intravilanul municipiului au fost reîncadrate după zece criterii. S-a acordat câte un punct pentru existenţa: apei potabile, canalizării menajere, canalizării pluviale, a gazelor naturale, a electricităţii, stratului de asfalt/beton pe suprafaţa străzii şi aşezarea în zona centrală. Totodată, se consideră un punct minus dacă terenurile au acces îngreunat, dacă zona are trafic greu şi circulaţie rutieră intensă, precum şi dacă zona este defavorizată social. Străzile cu punctajul maxim de 7 puncte sunt încadrate în zona A, străzile cu 5-6 puncte aparţin zonei B, cu 3-4 puncte zona C, iar cu 0-2 puncte sunt echivalente cu zona D. În urma intrării în vigoare a hotărârii, de exemplu zona Szécseny va deveni încadrată în zona D în loc de zona B şi Jigodin Băi din categoria B în categoria C. În urma dării în funcţiune a tronsoanelor drumului de ocolire, traficul de pe str. Rét (partea situată între cele două sensuri giratorii) şi de pe str. Forrás s-a redus considerabil, astfel categoria străzilor amintite a devenit din categoria C categoria B.

Consilierii au aprobat şi Nomenclatorul stradal al municipiului cu 158 de nume de artere.

 

29 decembrie 2020

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO