ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

NOI RECEPŢIONĂRI TEHNICE


S-au efectuat astăzi, 20 octombrie 2020 recepţionarea lucrărilor de reabilitare a două străzi şi a unui internat: strada Pantei a fost reabilitată exclusiv din fonduri locale, partea superioară a străzii Jigodin a fost modernizată din cofinanţare guvernamentală, iar internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” a fost reabilitat din sprijin european şi guvernamental, partea cea mai mare a cheltuielilor fiind suportată de Consiliul Local.

 

Primăria Municipiului Miercurea Ciuc a finalizat reabilitarea a două străzi: s-au recepţionat strada Pantei şi sectorul asfaltat în ultimele săptămâni a străzii Jigodin.

Strada Pantei are numai 121 de metri lungime, dar totuşi a creat nişte situaţii dificile: prima dată au apărut „obstacole” cu studiul de fezabilitate, după care cu găsirea executantului – numai a patra licitaţie s-a dovedit a fi cu succes. Firma de execuţie Andesit Impex din Vlăhiţa a făcut faţă provocărilor: a construit sistemul de apă pluvială şi a pavat strada cu pietre cubice. Intrarea va fi blocată de o barieră, care permite intrarea riveranilor şi a maşinilor care deservesc societăţile comerciale de pe strada Petőfi Sándor. Primarul Ráduly Róbert Kálmán a evidenţiat, că reabilitarea străzii Pantei practic înseamnă extinderea străzii pietonale Petőfi. Proiectul a costat în total 634,1 mii lei.

Partea superioară a străzii Jigodin (sectorul de drum între manej şi intrarea Cartierului Natúr) cu o lungime de 1305 metri deserveşte în primul rând cei 200 de locuitori ai zonei rezidenţiale Natúr lakópark, totuşi este o investiţie cu cheltuieli ridicate. Conducerea municipalităţii a strâns fonduri guvernamentale: 1,27 milioane de lei din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), ceea ce reprezintă 60% din valoarea totală a proiectului (2,11 de milioane de lei). Cu ocazia recepţionării viceprimarul Szőke Domokos a declarat: pe parcursul execuţiei lucrărilor au apărut probleme cu proiectul tehnic, dar până urmă s-au găsit soluţii optime. Ca la toate investiţiile, au existat şi opinii negative, mai ales în legătură cu lăţimea carosabilului şi cu banda pietonală. „Având în vedere specificaţiile terenului şi situaţia de proprietate a parcelelor, a trebuit să alegem soluţii cu compromisuri: am asigurat traficului auto o circulaţie încetinită cu benzi de oprire şi o bandă separată pentru pietoni şi bicilişti. Având în vedere creşterea numărului de pietoni, biciclişti şi părinţi cu cărucioare pentru bebeluşi, credem, că a fost o decizie bună” – a declarat viceprimarul.

Din cele trei proiecte cel mau ridicat buget l-a avut reabilitarea internatului Colegiului Naţional „Octavian Goga”: valoarea totală de ridică până la 4,66 milioane lei. Contribuţia europeană este 1,50 milioane, sprijinul guvernului este 230 de mii lei, iar restul de 2,27 de milioane lei reprezintă sumele provenite din bugetul local. Clădirea internatului a fost termoizolată, a fost schimbat sistemul de electricitate, de încălzire, de apă şi de canal, au fost zugrăvite toate încăperile şi au fost montate panouri fotovoltaice pe acoperişul reabilitat.

Tot astăzi Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc s-a întrunit în şedinţă extraordinară, în cadrul căreia s-a aprobat modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2020. Una dintre motivele modificării bugetului este aprobarea costurilor totale definitive ale unor proiecte, totodată s-a alocat o sumă şi pentru renovarea intrării internatului Colegiului „Octavian Goga”, fiindcă reabilitarea intrării nu a făcut parte din proiectul de reabilitare a clădirii.

În cadrul şedinţei s-au mai aprobat sume semnificative pentru instituţii de învăţământ cu scopul de îmbunătăţire a posibilităţilor educaţiei on-line.

La recepţionări au fost prezenţi primarul Ráduly Róbert Kálmán şi viceprimarul de resort, reprezentanţii proiectantului, executantului, locatarilor, precum şi a presei.

 

20 octombrie 2020

[înapoi]

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO