ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

Din planul oraşului amintind de litera T pe vremea lui Orbán Balázs în zilele noastre a rămas doar partea orizontală, adică strada Petőfi cât de cât în forma veche. Majoritatea clădirilor din str. Petőfi au fost construite la sfârşitul secolului XIX. sau la începutul secolului XX. Clădirile vechi din strada Kossuth au fost demolate în anii 1980–1989.

 

Dintre cele mai importante clădiri civile ale oraşului amintim cetatea Mikó, construită în 1623, spitalul ORL (care a fost construită original ca sediu al comandamentului trupelor de grăniceri) şi spitalul de boli contagioase, amândouă construite pe la sfârşitul anilor 1700. Clădirea Primăriei a fost construită în 1888 şi aici a funcţionat sediul judeţului Ciuc. După revoluţia din 1848 s-a construit spitalul vechi aflat lângă cetatea Mikó.

 

Palatul Justiţiei a fost construit în 1905, iar Liceul Márton Áron s-a dat în folosinţă în 1911. Pe timpul celui de al doilea război mondial s-a construit Hotelul Harghita (astăzi aparţine Jandarmeriei) iar între cele două războaie mondiale clădirea Băncii Naţionale. Casa de Cultură Municipală a fost construită în 1963, patinoarul artificial Vákár Lajos în 1970, Spitalul Judeţean şi Policlinica în 1972, Galeria Nagy Imre în 1973, clădirea Consiliului Judeţean, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Hotelul Harghita (azi Universitatea Sapientia) în 1986.

 

Cele mai importante construcţii din oraş sunt biserica catolică din strada Florilor construită în 1758 şi complexul din Şumuleu, compus din mănăstirea din secolul al XVII.-lea, şcoala şi biserica din secolul al XIX.-lea, Bisericile ortodoxă şi greco-catolică din centrul construite în secolul al XX.-lea.

Avansarea localităţii la rangul de sediu al Judeţului Ciuc (1876) a adus după sine stabilirea în oraş a unei pături de intelectuali, mai ales avocaţi. În anii 1870 s-a înfiinţat o şcoală superioară populară şi o şcoală superioară de agricultură. Din anul 1880 funcţionează în oraş şi un gimnaziu de fete.

Azi oraşul a devenit un centru de învăţământ important, fiind totodată şi un centru universitar. Cea mai importantă instituţie de învăţământ din oraş este Liceul Márton Áron, cu o tradiţie de peste 400 de ani, care s-a mutat în oraş în 1911 din Şumuleu o dată cu construirea clădirii actuale. Liceul de limba română poartă numele lui Octavian Goga. Totodată oraşul este şi un centru al artelor plastice maghiare din Transilvania, aproape 50 de artişti plastici cunoscut trăiesc în oraş.

Muzeul Secuiesc al Ciucului are colecţii etnografice, de carte veche, arheologice, de artă plastică şi de ştiinţele naturi foarte valoroase. Galeriile Nagy Imre reprezintă o valoare deosebită pe această paletă bogată.

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO