ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII RECENSĂMÂNT 2022

Biserica şi mănăstirea franciscanilor din Şumuleu constituie un străvechi loc de pelerinaj al secuimii catolice şi a ceangăilor din Moldova. Încă din sec. al XV-lea credincioşii s-au adunat la Şumuleu cu ocazia sărbătorilor Sfântei Maria.
Semnificativă în acest sens este şi scrisoarea papei Eugeniu al IV-lea din 1444 în care se arată că „întrucât mulţimea credincioşilor obişnuieşte să se adune pentru rugăciune şi nu încetează să vină aici” pentru a se ruga Sfântei Maria, îndeamnă locuitorii zonei să ajute franciscanii la construirea bisericii.
Un moment important al pelerinajului de la Şumuleu îl reprezintă anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund a încercat să impună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Credincioşii adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului István din Joseni au pornit spre Muntele Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămaşi la biserică - bătrânii, femeile, copii - s-au rugat Domnului şi Sfântei Fecioare Maria să-i ajute în apărarea credinţei.
După respingerea atacului, împodobându-şi steagurile cu crengi de mesteacăn bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat Domnului şi Sfântei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din Secuime şi Moldova, dar şi din alte părţi, vin în pelerinaj la biserica Sfântei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc şi înconjoară în procesiune dealul Şumuleu-Mic, la coborâre împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn.
Din 1990, în fiecare an au venit sute de mii de pelerini la Şumuleu şi au participat la marea procesiune religioasă.

Sursa: www.ofm.ro

Ofertă de programe

OCT INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – concert
29
OCT MÁRTON ÁRPÁD 80+1 - expoziţie
08
IUN UNSCENE – Festivalul Universităţilor de Arte
08
SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO